Dan ko bo postalo štempljanje risb preteklost

Dan ko bo postalo štempljanje risb preteklost

Vsak, kdor je preživel vsaj nekaj dni v tehnološkem oddelku kateregakoli slovenskega proizvodnega podjetja kot začetnik, praktikant ali študent, je verjetno najprej dobil v roko štampiljko in risbo, kjer ste morali označiti vse dimenzije in pripombe.

Če ste kdaj to počeli, veste kako zamudno je. Še posebej, kaj pomeni, če je potrebno dodati kakšno mero in posledično preštevilčiti vso risbo.

Z napredkom OCR tehnologije in programskih rešitev za proizvodnja podjetja pa se je našla rešitev tudi za to kompleksno nalogo. Modul ISIR CAQ sistema omogoča ravno to, uporabnik lahko uvozi ribo, v PDF ali TIF formatu, v sistem, ki avtomatsko prepozna mere in opombe na risbi in jih oštevilči. Poleg tega omogoča tudi ročno dodajanje oznak. Ob tem se avtomatsko kreira merilni protokol, ki ga je mogoče izvoziti. Sistem lahko olajša delo tudi kontrolorju, saj avtomatsko uvaža meritve iz merilne naprave v sistem, slednji pa jih sproti primerja z danimi vrednostmi in sporoča ali so znotraj toleranc ali ne.

Velika prednost za konstrukterje in dobavitelje je tudi ta, da sistem ob uvozu nove risbe le to primerja z obstoječo v sistemu in avtomatsko prikaže vse zaznane razlike. S tem je uvajanje spremembe v proizvodnjo dosti bolj pregledno, saj je spregled spremembe skoraj nemogoče.

Izračuni kažejo, da je mogoče z uporabo CAQ sistema prihraniti do 70 % časa pri obdelavi risb. Povprečna obdelava risbe običajno traja cca. 2 uri, kar pomeni, da pri minimalni postavki 40 €/h, podjetje prihrani 56 € na obdelavo risbe. Pri tem pa se poveča tudi natančnost in sledljivost sprememb.

V kolikor vas zanima več o sistemu CAQ, oziroma modul ISIR, nas kontaktirajte na info@inden.si.Prijava na e-novice